Esther Bruggink (NL)

Esther Bruggink, 'To [dis-]appear', expositie solo projectruimte PHŒBUS•Rotterdam.
4 maart t/m 15 april 2018, tevens geopend tijdens Museumnacht 010, zaterdag/zondag 3-4 maart van 20 tot 01 uur. Ook op 15 april is Esther Bruggink aanwezig. Welkom!

Dinsdag 20 maart 14 uur: rondleding door Esther Bruggink in het Rijksmuseum langs werken die haar inspireren. Esther Bruggink is kunstenaar en professioneel rondleider is in het Rijksmuseum en het Stedelijk Mueum Amsterdam.

Esther Bruggink, 'Persephone' 2018, sculptuur: metaaldraad, tule, borduurzijde, hxbxd 37 x 27 x 37 cm. - klik aan voor de film 14 seconden.
PHŒBUS•Rotterdam

Esther Bruggink verbindt in vier werken thema's uit sprookjes, mythes
en de klassieke kunstgeschiedenis aan haar persoonlijke belevingswereld.
Transparante en lichte materialen geven haar figuren iets kwetsbaars en vluchtigs
- alsof ze aarzelen tussen een wereld van verlangen en van concrete beperking...

In de video 'Vaselisa' 1999 spreekt een alsmaar ronddraaiend papieren popje
'she said, she would make my wish come true' - de hoop lijkt het hier te winnen van de geloofwaardigheid. De vrolijk dansende papieren popjes in 'Springtime' 2018 zijn een beeld van ongedwongen luchtigheid. In het licht van de sculptuur 'Persephone', ook uit 2018, verwijzen zij misschien naar deze Griekse godin in de tijd dat alles nog goed was - voor haar ontvoering naar de onderwereld door Hades. 'Persephone' is een zittende figuur, die in haar transparante borduursels maar ten dele zichtbaar wordt. Het granaatappelmotief verwijst daarbij naar het eten van de verboden vrucht en daarmee naar het overschrijden van de grens tot een andere wereld. Persephone kwam in de lente tevoorschijn en verdween in de winter weer naar de onderwereld... In het werk 'Rapunsel' 2017 heeft Esther een vroeg werk uit 2001 hernomen. In dit werk zijn een dunne huid en ongenaakbare blik gekoppeld aan lange vlechten van mohair en houtlijm, die aan de onderkant donker en 'aards' gemaakt zijn met houtskool, en die in het gelijknamige sprookje verwijzen naar de ervaringen die zij in haar ontwikkeling van meisje naar vrouw heeft meegemaakt. Esther Bruggink geeft op dinsdag 20 maart om 2 uur een rondleiding in het Rijksmuseum langs werken die haar inspireerden. Aanmelden via phoebus@phoebus.nl

Esther Bruggink, 'Rapunsel’, 2017 sculptuur: mohair, houtlijm, houtskool, ca. 1.30 x 0.25 x 0.25 m.
PHŒBUS•RotterdamEsther Bruggink, 'Springtime’, 2018, sculptuur: polyesterfilm, borduurzijde, 35 x 35 cm.
PHŒBUS•RotterdamEsther Bruggink, 'Vaselisa, she said she would make my wish come true', 1999 video, dvd, 1/10.
PHŒBUS•Rotterdam

Esther Bruggink exposeerde in 2001 in de expositie 'Hortus Conclusus/Hortus Ludi', samen met Frédéric Geurts. Haar werk bestond uit de fantastische 'Eenhoorn' in polyesterfilm, borduurgaren en ijzerdraad; uit de 'Rapunsel' in kalkpapier en borduurgaren en uit de 'Doornroosje', 2001, polyesterfilm en borduurgaren – samen een sprookjeswereld. Frédéric maakte een ijldunne 'vleugel' van transparent lichtblauw gaas - wanneer iemand er langsliep zou een zacht briesje het buitengevoel versterken.

In de zomertentoonstelling PHŒBUS•Rotterdam 2017 exposeerde Esther Bruggink z.t. 2016, borduursel, tule in borduurring [portret], 33,5 x 32 x 10 cm. – een kleine 'hortus conclusus', waarin een jong jongetje temidden van gras en planten ligt.

2003 maakt Esther Bruggink voor 'De Grote Verbeelding', Grote Kerk in Den Haag, de liggende 'Rusalka', later tentoongesteld in 'Den Haag Sculptuur. Daar lag het beeld in een glazen kistje - te mooi om waar te zijn... en helaas door vandalisme vernietigd. Een tweede versie van dit beeld is gemaakt en wordt in 2018-19 in de tuin van Phoebus tentoongesteld.

Esther Bruggink, z.t. 2016, borduursel, tule in borduurring [portret], 33,5 x 32 x 10 cm. – geëxposeerd in PHŒBUS•Rotterdam, zomertentoonstelling 2017
PHŒBUS•RotterdamEsther Bruggink, ''Eugene'' 2001, polyesterfilm, borduurgaren, metaaldraad, l x b x h = 1,40 x 0.50 x 0,80 m. – geëxposeerd in PHŒBUS•Rotterdam, 2001, tijdens de expositie 'Hortus Conclusus'
PHŒBUS•RotterdamEsther Bruggink, ''Rusalka'' 2004, polyesterfilm, l ca. 0,90 m. – geëxposeerd tijdens Den Haag sculptuur, 2004. Foto: Simon van Boxtel.
PHŒBUS•Rotterdam

Vandaag
PHŒBUS•Rotterdam

Alleen in 'edit'!
niet hier!
src
class: class width: width

  
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
                                                                                                    
Onderschrift bij deze foto
is
wel
wat lang
Eventueel locatie hier
verstopte foto's
klik op de grijze pijlen om de foto's uit de reeks een voor een te bekijken.
klik op de grijze pijl om het afspelen te stoppen en terug te gaan.
klik hier om terug te gaan
Foto's op deze pagina staan achter de foto links, in de volgorde zoals getoond.
empty