Vandaag
Hieronder een overzicht van alle berichten in 'VANDAAG'

Vandaag, 23 July 2014
Vandaag, 23 July 2014


VANDAAG

een korte vakantie en goed nieuws:
na wandelen in Frankrijk, bezoek aan een vriend in Genua en aan de Strada Nova met de musea Palazzo Rosso, Palazzo Bianco en Palazzo Tursi, bezoek aan de kunstenaar Claudio Parmiggiani en aan Palazzo delle Pilotta in Parma, bezoek aan de Zwitserse kunstenaar Stefan Gritsch, bezoek aan museum Centre Pompidou Metz.

De Strada Nova, oorspronkelijk Strada Maggiore, nu in de Via Garibaldi, is met zijn aaneenschakeling van zestiende eeuwse paleizen opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. In de Palazzi Rosso en Bianco onder meer fresco's van Ligurische kunstenaars en schilderijenverzamelingen met nadruk op Italiaanse kunst van de 16de tot de 18de eeuw. Palazzo Tursi, tevens stadhuis, herbergt Ligurische keramiek uit de 16de tot de 18de eeuw, een verzameling munten en de viool 'Guarneri del Gesù' van Paganini. Het dak van Palazzo Rosso is te betreden: naast het mooie uitzicht over Genua is het fantastisch de architectuur van onder meer de Strada Nova van bovenaf te bekijken, evenals de grootschalige en kleine, particuliere tuinen.

Parma, Palazzo delle Pilotta, een gebouw met indrukwekkende Romeinse bogen en gewelven in baksteen en geweldige trapportalen, die leiden naar de Biblioteca Palatina, het Teatro Farnese en het Museo Nazionale. De Biblioteca Palatina, 1761, bevat middeleeuwse handschriften, incunabulen, 700.000 gedrukte boeken, e.a., met accenten op bijbelse manuscripten en muziekuitgaven. Bij binnenkomst overkomt je het gevoel dat je het heilige der heiligen betreedt. Het Teatro Farnese, 1618, is een van de grootste zeventiende eeuwse theaters van Europa. Het is geheel uit hout opgetrokken (vloeren, wanden, trappen, tribunes en zuilengalerijen). In de eerste ruime eeuw van dit baroktheater werden negen uitvoeringen gerealiseerd ter gelegenheid van bruiloften en politieke ontvangsten (ook nu wordt het theater meer voor manifestaties gebruikt dan voor een geregeld theaterprogramma). Het Museo Nazionale bevat een fantastische collectie Italiaanse schilderkunst - middeleeuwen, renaissance, barok, maniërisme tot en met classicisme - een collectie met een eigen gezicht. Eindelijk ook 'La Scapigliata', portret in olie op paneel, iets kleiner dan A4, van Leonardo da Vinci gezien; prachtige Corregio's; een indrukwekkende collectie classicistische tafelsculpturen en schilderijen.

Centre Pompidou Metz: de bovenverdieping was leeg, maar dit werd helemaal goedgemaakt met drie, een beetje maffe tentoonstellingen:
Op de tweede verdieping 'Formes Simples', een thematentoonstelling waarin de aandacht voor eenvoudige vormen vanaf het eind van de 19de eeuw werd gerelateerd aan kunstwerken vanaf de Cycladische tijd, aan gebruiksvoorwerpen en aan objecten die i.v.m. wetenschappelijke onderzoek werden ontwikkeld (zoals de honderden, 18de eeuwse kleine houten modellen van kristalvormen van J.-B.L. Romé de l'Isle). Ik liet mij gaandeweg meeslepen - door een grote houten tol uit Indonesië, een elegante blauwe vaas uit Iran, een gevonden stuk zandsteen naast prachtige werken van - onder andere - Albert Giacometti en Robert Mangold. Op de eerste verdieping een expositie over de jaren 1984-1999. Dáár was het de bedoeling dat je je op de golven van het speelveld beeldende kunst, architectuur, film, interviews en muziek (de laatste via een audiopen en een boekje met QR codes) liet meegaan. Erg leuk om werk te zien uit de beginjaren van mijn galerie, die in een heel andere context waren ontstaan: Maurizio Cattelan met een opgezette ezel die een zware t.v. draagt; een opgemaakt bed met de personen die erin liggen op de lakens afgedrukt (installatie van Bless), e.v.a. Maar de plank werd misgeslagen waar onder drie dezelfde foto's van een zee, drie verschillende namen stonden: een van de kunstenaar, een van de verzamelaar, een van - dat wist de museumgids niet meer... Op de begane grond 'Phares', een expositie met XXL kunstwerken van tien 20ste eeuwse kunstenaars. Ooit vertelde een kunstenaar mij over zijn goede gevoel bij een schilderij in een saaie middenmaat, omdat dit werk zelf waardering verdient, zonder hulp van het grote / imposante, of van het vertederend kleine - ik voel daarin sindsdien mee. Maar het was in Metz deze keer werkelijk een verademing een expositie met alleen grote werken te zien. Kunstenaars goed uitgepakt! En curatoren goed gehangen! Bijvoorbeeld mooi, dat de grote aubergine-kleurige holle spiegel van Anish Kapoor in de verte knipoogde met de grote vertikale rechthoekige doeken van Robert Delaunay, waarin cirkels en dezelfde kleur voorkomen.

Goed nieuws tijdens het bezoek aan Stefan Gritsch. Zijn atelier en kluis zijn leeg, Stefan richt een expositie in bij dé uitgeverij van boeken over hem: Edizione Periferia Luzern. Nu de expositie (23 en 30 augustus, 8, 6, 13 en 20 september). Wij zien vol verwachting uit naar het boek met acrylverfobjecten 'Trophies'.

Goed nieuws tijdens het atelierbezoek aan Claudio Parmiggiani, die mij met zijn werk 'Febo' dat ik in 1987 zag, inspireerde voor de naam van de galerie. 'Facciamo', ofwel 'laten wij het doen': Claudio doet mee met de expositie tijdens het 25-jarig bestaan van de galerie in januari 2015.

mdw 23 juli 2014

Vandaag, 9 July 2014
Vandaag, 8 July 2014
Vandaag, 16 June 2014
Vandaag, 14 June 2014
Vandaag, 31 May 2014
Vandaag, 2 January 2014
Vandaag, 20 December 2013
Vandaag, 17 July 2013
Vandaag, 14 July 2013
Vandaag, 23 April 2013
Vandaag, 6 March 2013
Vandaag, 19 February 2013
Vandaag, 19 November 2012
Vandaag, 5 September 2012
Vandaag, 20 August 2012
Vandaag, 25 mei 2012

Vandaag, 1 februari 2012

Vandaag, 25 december 2011

Vandaag, 15 december 2011

Vandaag, 24 october 2011

Vandaag, 23 augustus 2011

Vandaag,10 juli 2011

Vandaag,16 juni 2011

Vandaag,15 juni 2011

Vandaag,12 juni 2011

Vandaag, 9 juni 2011

Vandaag, 7 juni 2011
Vandaag,13 februari 2011

Vandaag
PHŒBUS•Rotterdam

Alleen in 'edit'!
niet hier!
src
class: class width: width

  
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
Onderschrift bij deze foto
is
wel
wat lang
Eventueel locatie hier
verstopte foto's
klik op de licht blauwe pijlen om de foto's uit de reeks een voor een te bekijken.
klik op de licht blauwe pijl om het afspelen te stoppen en terug te gaan.
klik hier om terug te gaan
Foto's op deze pagina staan achter de foto links, in de volgorde zoals getoond.
empty