EXPOSITIES   2008-2009

26 oktober t/m 7 december 2008 - Regula Maria Müller en Ruudt Peters
Regula Maria Müller:  "Kroon voor de Moeder van de Vaste Slaap", 2008  ­  sculpturen

Ruudt Peters:  'Lingam', sculpturen 2007-08 in glas, foam, koraal, metaal e.a. materialen 

 

 

links en midden werken van Regula Maria Müller, rechts Ruudt Peters 'Lingam'

 

links Ruudt Peters 'Lingam', midden en rechts twee werken van Regula Maria Müller

 

 • REGULA MARIA MÜLLER - 'Kroon voor de Moeder van de Vaste Slaap', sculpturen.

  expositie PHŒBUS•Rotterdam, 25 oktober - 7 december 2008

  In de expositie najaar 2008 toont Regula Maria Müller recente sculpturen, waarbij het thema 'kronen' een belangrijke rol speelt. Twee kronen zijn voorbehouden aan leden van het gevolg van de Zotheid: de ondeugden 'Vaste Slaap' en de 'Vleierij'. De eerste krijgt een duistere kap in zwart fluweel, met bronzen en felrode kraaltjes en glazen toeters - de titel is 'Kroon voor de Moeder van de Vaste Slaap' geworden. De kroon voor de 'Vleierij' bestaat uit een krans van glazen oren, waarin (fluisterend, verleidelijk, met vlammend betoog...) vuurballen uitmonden in rode tongetjes (glaskralen); haar kap is van zacht konijnenbont gemaakt. De kronen zijn autonome werken, maar ze kunnen eventueel ook op het hoofd worden gezet.

  Een heel andere kroon is een bloemenkrans in de vorm van een kroonluchter. Stengels blaadjes van wit vilt, aan de rand met transparante glaskraaltjes bezet die lijken op te lichten, zijn over een frame gehangen en deze zijn her en der voorzien van bloemen van glazen kraaltjes die met koperdraad zijn gehaakt. De overwegend witte bloemenweelde in dit werk verstilt en krijgt een haiku van Issa mee: 'Stiehl das / sagt das Mondlicht / dieser Pflaumenblütezweig'.

  Met het thema van de kronen gaat Regula Maria Müller voort op eerder werk. Een kleine gouden kroon op een kussen is in de installatie 'Es war einmal..' in 1994 in het Textielmuseum getoond. Uit de periode 2000-01 (Rotterdam was in 2001 naast Porto Culturele hoofdstad van Europa) dateren de variaties op het thema 'Lof der Zotheid'. Geïnspireerd op Erasmus ontstonden de waanzinnigste werken: een 'waggelend' hersenpannetje - papier maché, steunend op koperen belletjes. Een 'Zottekap' gemaakt van dikke strengen gevilt wol (in de vorm van hersenmassa), waarin felrode adertjes (rode glaskraaltjes) en koperen belletjes waren gemonteerd. En een van binnen met bladgoud bedekt glazen oor met daarin twee glazen pluchedieren-oogjes, waardoor het wandobject in één klap tegelijk een klein meditatief tempelruimtetje werd en een luisterend en ziénd oor!
  Een citaat uit Erasmus, recent aangehaald: 'Geluk is wat je er zelf van maakt. De menselijke geest zit zo inelkaar dat hij veel meer wordt gegrepen door de schijn dan door de waarheid'. En, gaat Regula verder: 'Iets is en iets is méér'. Misschien ligt hierin en in de betovering door de schone schijn het verband met de andere inspiratiebron, zowel toen als nu, i.e. de japanse natuurlyriek, waarin vergelijkingen tussen natuurlijke elementen voorkomen. Zo werden in het jaar 2000 geblazen glazen oogbollen tot bloemen, voorzien van een stengel, blaadjes en kwastjes, in glaskraaltjes gehaakt; terwijl mensfiguren de vorm van bloemen van de blauwe regen aannamen, zoals ze werden uitgeprikt in foto's van blauwe regen ... Behalve in de weelderige kroonluchter op de expositie nu, zijn japanse invloeden ook te zien in de met zeefdruk bewerkte zakdoeken, waarop uitbundige roze sierkersenbloesems zijn afgebeeld, die zijn voorzien van kleine glaskralen objecten in de vorm van, weer, bloeiende bloemen. mdw 10/08

  PHŒBUS•Rotterdam, Mirjam de Winter

 

 • RUUDT PETERS, 'LINGAM', recente sculpturen
  expositie PHŒBUS•Rotterdam, 25 oktober - 7 december 2008

  (opening 26 oktober 15-17 uur)

  Ruudt Peters is in Nederland en internationaal vooral bekend om zijn sieraden, maar als kunstenaar balanceert hij op de rand van sieraadmaker en beeldhouwer. Zijn werken zijn eerder getoond onder de noemer '(on)draagbare objecten'.

  De nu getoonde werken zijn geïnspireerd op de 'lingams', gezien tijdens reizen door Zuidoost Azië. Daar worden lingams, in de vorm van een penis, als vruchtbaarheidssymbool vereerd. In tempels staan grote lingamsculpturen, maar ook kleine votiefbeelden. Mannen dragen (onder de kleding) een of meer lingams als talisman.

  De zeven in Phoebus getoonde werken zijn 'stapelingen' van verschillende lingams. De meeste elementen zijn door Ruudt Peters zelf gemaakt, maar er zijn ook gevonden, aangekochte lingams, waaronder oude, die in hout of ivoor zijn uitgesneden; sommige daarvanzijn gekalligrafeerd. De werken 'verzamelen' dus een schat aan visuele en materiele waarde. Naast hout, keramiek en glas zien wij zilver, porcelein, bergkristal, koraal en ivoor. En niet te vergeten, het giethars, waarin poeders van koraal en pigmenten zijn verwerkt-en dat daarmee materialen combineert en transformeert. Zeker draagt ook het kleurgebruik bij tot subtiliteit en speelsheid. Het oog springt van zilver via verschillende gradaties van spiegelende tranparanties naar donkerbruin ebbenhout; van lichtroze foam via de kleuren oranje en koraal naar diepglanzend donkerrood; in weer een ander werk van gekalligrafeerd ivoorkleurig via frisroze, zalmkleurig en doorzichtig glas naar zwart ...

  Sculpturaal is het interessant dat deze lingams niet staan (als een obelisk, een toren, een piramide), maar 'verzameld' aan een stevig snoer hangen en met elkaar verbonden zijn. Het gaat om autonome kunstwerken, die eventueel ook op het lichaam gedragen kunnen worden. Het werk kan door het formaat (soms tot iets meer dan levensgroot) en de stapeling van de elementen, confronterend overkomen, maar evenzeer humoristisch. Door de beeldende en materiele kwaliteit wordt recht gedaan aan het idee vruchtbaarheidssymbool. mdw 9/08

  Met dank aan galerie Marzee.

 

 

 

Ladenkastproject 7 september t/m 6 december 2008:

 

Rommert Boonstra, Hansje van Halem, Jean-Claude Loubières, Robine Clignett, Sabine Bücher, Hans Jongkind, Jos de l'Orme, A. van Campenhout

 

Hansje van Halem,  'a t/m z en 0 t/m 9, 50 verschillende ansichtkaarten per letter en per cijfer'; digitaal letter- en cijferontwerp, waarbij elke letter en elk cijfer met een verschillend aantal lijnen is getekend, langzaam overgaand van ultra light naar extra bold - waardoor elke kaart uniek is.

Rommert Boonstra, fotowerk uit de serie "Apocalyps": "Struggle", 0.30 x 0.40 m., opl. 10.

Vandaag
PHŒBUS•Rotterdam

Alleen in 'edit'!
niet hier!
src
class: class width: width

  
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
                                                                                                    
Onderschrift bij deze foto
is
wel
wat lang
Eventueel locatie hier
verstopte foto's
klik op de grijze pijlen om de foto's uit de reeks een voor een te bekijken.
klik op de grijze pijl om het afspelen te stoppen en terug te gaan.
klik hier om terug te gaan
Foto's op deze pagina staan achter de foto links, in de volgorde zoals getoond.
empty